京都留学情報  by京都府  Information about studying abroad in Kyoto, Japan by Kyoto Prefecture

This blog is written by Friendship Ambassadors of Kyoto Prefecture. It is written from the perspective of exchange students, and by publishing it in both various languages and Japanese. We would like to give you information that will hopefully be useful if you are thinking about choosing Kyoto cultural capital of Japan, for your study abroad.

Költözködjünk! 引っ越し!

カーロイ・オルショヤ

同志社女子大学 ハンガリー出身

Ha Kiotóba érkezünk tanulni, jó esetben bekerülhetünk az iskolánk kollégiumába. Rossz esetben viszont nem, és sokszor csak fél évig lehet maradni a kollégiumban. De vajon mi a legnehezebb a költözködésben? Természetesen nehezíti (leginkább anyagi) helyzetünket, hogy fizetni kell “reikin”-t (tiszteletdíj), “shikikin”-t (kaució), sokszor takarítási díjat, ilyen-olyan biztosítást. Azonban sok keresőoldalon be lehet állítani, hogy csak olyan találatokat adjon, melyeknél nem szerepelnek a fent említett költségek. Van viszont egy másik probléma, ami kevésbé elkerülhető.

Magyarországon elterjedt a bútorozott lakás, sok helyen még edények, evőeszközök is vannak. Na de nem így Japánban. A lakások többségében a „bútorozott“ gyakorlatilag ismeretlen fogalom, már annak is örülhetünk, ha legalább egy tűzhelyünk van. Mit tehetünk hát a költözködéssel járó költségek es nyűgök minimalizálására? Íme néhány tipp:

1, Ne vásároljunk be előre, mert ha van is helyünk az előző lakhelyen a költözésig tárolni a dolgainkat, utána el kell majd szállítani őket, és a költöztető cég alkalmazása megdobja a költségeinket. Ehelyett rendeljük meg inkább internetről a nagyobb, rögtön szükséges dolgokat. Sok esetben meg lehet adni, milyen dátumra kérjük a terméket, így be tudjuk állítani, hogy a költözés napján szállítsák, immár az új lakhelyünkre.

2, Japán egyik legcsodálatosabb dolga a 100 jenes bolt. Kisebb tároló dobozok, tisztítószerek, függönyrudak, és minden, mi szem-szájnak ingere, a bolt nagyságától függően rengeteg minden van, így érdemesebb először itt körbenézni, mint egy lakberendezési boltban.

3, Sayonara Sales oldalak a Facebookon. Van kiotói és oszakai Sayonara Sales oldal is. Itt főként Japánból hazaköltöző emberek árulják nagyon olcsón a használt dolgaikat, így nagyon jó áron lehet találni mikrót, hűtőt, TV-t, vízforralót, de olykor számítógépet vagy akár sífelszerelést is árulnak.

4, Recycle shop: a város tele van velük, mindenféle használt dolgot árulnak, sok helyen kis is szállítanak, ami például egy könyvespolc esetébe elég nagy segítség.

 

京都に留学して、運がよければ、留学先の大学寮に入ることができる。しかし、寮がないところもあり、半年しか住めない寮もよくある。そうなると、引っ越しで何が一番困るだろうか。もちろん、「礼金」や「敷金」、色々な保険などの経済的なこともあるが、部屋を検索すると、これらなしの物件も見つけることができるので、この問題は解決されたことにしよう。だがもう一つ、どうにもならない問題がある。それは、ハンガリーと違って、日本のアパートには家具がほとんど備え付けられていないことである。ハンガリーなら、食器まであるところも少なくないが、日本ではガスコンロすらないところもよくある。となると、色々お金がかかるが、大きな出費を最小限に抑えるための様々な方法がある。

1.家具は引っ越してから買おう。早く買って引っ越す前の住居に入れても、結局新居へ運ぶのを引っ越し会社に頼まなければいけない。その代わりに、インターネットで家具などを注文するのがよい。配達の日時が設定できるので、引っ越しの日に、新しい部屋へ配達するように設定すれば、一番安く済む。

2.日本の一番魅力的なものの一つは、百円ショップである。箱、洗剤、カーテンレールなど、店の規模によって品揃いが豊富なところもたくさんあるので、安く済ませたいのなら、ホームセンターへ行く前に百円ショップへ行くのが賢い。

3.Facebookのさようならセールスページ。主に日本から帰国する方々がいらなくなったものを売っているところで、京都や大阪にもさようならセールスページがある。電子レンジ、冷蔵庫、テレビ、湯沸かし機、時にスキーグッズやパソコンなども、とてもお手頃な値段で買えるので、おすすめ。

4.リサイクルショップ。京都にもたくさんあり、自宅まで配達してくれるところもあるので、本棚などを買うと、非常に便利。

 

 

広告

情報

投稿日: 10月 14, 2016 投稿者: カテゴリー: Housing 住宅, Hungary ハンガリー

ナビゲーション

2016年10月
« 9月   11月 »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Archives

%d人のブロガーが「いいね」をつけました。